keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Terminen kesä ja tapahtumarikas helatorstai

Termisestä kesästä

Näin toukokuun puolivälissä ollaan termisen kevään kynnyksellä maan eteläosassa. Kuun loppuun mennessä terminen kesä on keskimäärin alkanut Oulun läänin korkeudella saakka, mutta Lapissa alkaa yleisesti vasta kesäkuun puolella, Käsivarren ja aivan pohjoisimman Lapin osalta vasta juhannuksen jälkeen. Terminen kesä tarkoittaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila ylittää pysyvästi (väh. 5 vrk ajan) +10 asteen rajan. Vaihtelut saattavat vuodesta toiseen olla suuriakin: varhaisimmillaan terminen kesä on alkanut maan eteläosissa 19.4. (viimeksi vuonna 2000), mutta toisaalta on tapauksia, jolloin sitä on saatu odotella lähes kesäkuun puoliväliin saakka. 

Lumitilanne 15.5. (lähde: FMI) 
Termisen kesän kesto on eteläisimmässä Suomessa reilut neljä kuukautta, keskiosissa maata n. 3,5 kuukautta, Oulun läänissä n. 3 kk ja Lapissa keskimäärin pari kuukautta, mutta jälleen poikkeuksena Käsivarren ja Utsjoen seutu, jossa kesto on vain vaivaisen kuukauden luokkaa.

Viime päivien perusteella voisin veikata, että terminen kesä on juuri alkanut ainakin Etelä-Suomessa ja tulee lähipäivinä alkamaan myös keskisessä Suomessa. Näin ollen terminen kesä on tänä vuonna aikataulussaan, ehkä paikoin keskisessä Suomessa tullee alkamaan hieman tavanomaista aikaisemmin. Myös kasvukausi on pyrähtänyt hyvin käyntiin siellä kaikkialla, missä lämpötila on pysyvästi saanut olla jo jonkin aikaa +5 asteen yläpuolella ja missä maa on vapautunut lumesta ja roudasta. 

Lumitilannekartasta nähdäänkin, että lunta on Keski-Lapissa ja paikoin Kainuussa. Eniten lunta oli aamun mittauksessa Kittilän kenttärovalla: huikeat 82 cm!


Helatorstaina hellettä, rankkasadetta ja ukkosia

Sään kannalta mielenkiintoisia hetkiä eletään huomenna helatorstaina. Silloin Selkämerellä on matalapaineenkeskus ja se pyöräyttää Etelä- ja Itä-Suomeen erittäin lämmintä ilmamassaa Venäjältä. Nämä kaakosta saapuvat hellemassat tietävät yleensä aina myös suhteellisen korkeata ilmankosteutta ja samalla myös otollisia olosuhteita ukkosten kehitykselle. Torstaista tulee (toivottavasti) alkavan kesän ensimmäinen mainittava ukkospäivä!

Tuo kaikista kuumin ja tukalin ilma jäänee Suomen kaakkoispuolelle, mutta kyllä aivan nuo maksimilämpötilat saattavat jossain Lappeenrannan, Vaalimaan tai Lieksan suunnalla kohota jopa 26...27 asteeseen. Kartassa olevat maksimiarvot ovat paikoin ehkä asteen tai pari liioiteltuja, jos otetaan huomioon paikallisen pilvisyyden tai tuulen viilentävä vaikutus. Rankkasateen sattuessa kohdalle lukemasta voi vähentää helposti ainakin viisi astetta.Toisaalta isojen järvien läheisyydessä on sitten useita asteita viileämpää idässäkin. Mitä lännemmäs mennään, sitä epävakaisemmaksi ja viileämmäksi sää käy. Samaan aikaan, kun esimerkiksi kaakkoisrajalla nautitaan aurinkoisesta hellesäästä, "värjötellään" Turussa tuulisessa ja sadekuuroisessa säässä alle 15 asteessa. Suomenlahden rannikoillakin tullee olemaan viileämpää meren yli puhaltavan tuulen johdosta. Kaiketi 20 asteen raja tulee todennäköisesti kulkemaan Helsinki-Hämeenlinna-Tampere-Ähtäri-Oulu-Kajaani -linjan kohdilla. 

Kartalla näkyykin lännestä puskeva kylmärintama, joka tulee etenemään illan kuluessa nopeasti kohti koillista. Sen etupuolella idempänä kehittyy yleisesti sadekuuroja ja mitä korkeammalle lämpötila ennättää kohota päivän mittaan, sitä todennäköisemmin kehittyy mukaan myös ukkosiakin. Tuon kullankeltaisen pistealueen sisäpuolella ukkoset ovat todennäköisimpiä iltapäivällä. Tuskin mitään armotonta  supersolutykitystä tullaan näkemään, mutta varmasti ihan rivakoitakin sade- ja ukkoskuuroja saadaan, ehkä jopa rakeita. Illaksi tämä ukkosherkkä alue siirtyy idemmäs samalla hieman heiketen, mutta työntäen yhteinäisempiä sateita laajalti maan etelä- ja keskiosiin. Ei olisi mikään ihme, jos jossain päin Etelä- ja Keski-Suomea saadaan sadetta 20-30 mm torstain ja perjantain aikana, yli puolet toukokuun kokonaissademäärästä. Perjantaina voi vielä ukkostaa itärajalla, tämän jälkeen sää poutaantuu ja viilenee.

Poutainen ja lämmin toukokuun loppu

Pitkäaikaisennusteet näyttäisivät vahvasti käyvän toteen, ja ensi viikosta lähtien Suomeen näyttäisi vahvistuvan korkeapaine. Sunnuntaista eteenpäin ja tällä hetkellä koko ensi viikkokin näyttää aurinkoiselta ja kesäisen lämpimältä:  laajalti päivälämpötilat Etelä- ja Keski-Suomessa 19...22 astetta, öisin n. 10. Pohjoisessakin päästäneen 15 asteen päivälämpötiloihin. Tästä se kesä voi alkaa!3 kommenttia:

Allu kirjoitti...

Mutta Kevo/Utsjoki on pohjoisessa ja siellä kaikki lumi on melkein sulanut. Mistä tämä johtuu? :)

Markus M. kirjoitti...

Siellä sademäärät olivat Lapin mittakaavassa suurimmat; isoimmat lumikertymät satoivat nimenomaan Länsi-Lapin alueelle, kun taas pohjoisimmassa Lapissa sadekertymät olivat huomattavasti vähäisemmät.

Allu kirjoitti...

Ok. Kiitos tiedosta. :)