sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Lapissa lumipyryä, etelässä kevät etenee hissukseen

Tällä kertaa lyhyt päivitys. Mielenkiintoinen sadealue nimittäin pyyhkäissyt koko maan yli kohti pohjoista: etelä- ja keskiosissa maata ollaan saatu reippaasti vettä perjantain ja lauantain kuluessa, mutta Lapissa monin paikoin uutta lunta on nyt yön mittaan satanut 5-10 cm, ehkä paikoin enemmänkin. Tässä hieman kontrastia toukokuun 5. päivästä: toinen kuva Helsingistä ja toinen Pelkosenniemeltä. Kumpikohan on kumpi?


(lähde: Kelikamerat)
Ei mainittavaa lämpenemistä näköpiirissä

Lauantaina vilkaistessani pitkäaikaisia ennusteita (eurooppalainen ja yhdysvaltainen) näyttää yhä siltä, että jo tällä hetkellä helteinen ja ukkosherkkä Kaakkos-Eurooppa tulee yhä pysymään varsin lämpimänä, kun taas Suomi - Ruotsi/Norja - Iso-Britannia - Espanja/Portugali -akseli tulee olemaan viileämmässä ilmamassassa. Ajoittain on myös epävakaista. Esimerkiksi eilen lauantaina on värjötelty Dublinissa vain 6 asteen päivälämpötiloissa, kun normaalisti oltaisiin 15 asteen vaiheilla tähän aikaan vuodesta. Käytännössä lämpötilaero on ollut varsin pieni Länsi-Euroopan alueella: ajoittain kuluneen viikon aikana Suomessa on ollut samoja päivälämpötiloja kuin esimerkiksi Portugalissa tai Etelä-Espanjassa, mutta kaikista koleinta Brittein saarten tienoilla. 

Hieman nousutrendiä lämpötiloissa on ensi viikolla ja aurinkoisessa säässä voidaankin käväistä 15-16 asteessa maan etelä- ja keskiosissa. Toisaalta voi olla, että ilo jää lyhyeksi, koska sateista ja viileämpää ilmamassaa on koko ajan tarjolla lännestä. Pieni toivonpilkahdus kuukauden päähän ulottuvassa ennusteessa näkyisi olevan toukokuun viimeiselle viikolle: silloin on mahdollista, että sääkuviot muuttuvat mullinmallin Euroopassa ja kesäsäät valtaisivat Suomen kertaheitolla.

Ei kommentteja: