maanantai 2. heinäkuuta 2012

Hellettä siellä sun täällä

Yhdysvalloissa raju kuumuusaalto

Yhdysvallat on pyörinyt sääuutisineen medioissa varsin tiuhaan tahtiin menneen kevään ja alkaneen kesän aikana. Maaliskuusta toukokuun loppuun ulottunut jakso oli monin paikoin Yhdysvaltojen mittaushistorian lämpimin, ja monia paikallisia lämpöennätyksiä rikottiin tällä ajanjaksolla. Lämpimään ja kosteaan säähän liittyi myös voimakkaita tornadoja ja ukkoskuuroja - jo helmikuussa havaittiin F4-luokan tornado Illinoisissa, mutta kaikista pahimmat tuhot aiheutuivat maaliskuun 2.-3. päivinä, jolloin Kentuckyn, Ohion ja Indianan yli pyyhkäisseet rajuilmat vaativat jopa yli 40 ihmisen hengen.

Yhdysvaltojen päivälämpötiloja lähipäivinä
Poikkeuksellinen lämpö tuntuu palanneen Yhdysvaltoihin jälleen kesäkuun lopun myötä. Keskilännessä on korkeapaineen alue, joka pyörittää nyt kosteankuumaa ilmaa länsipuolitse Meksikonlahdelta kohti New Mexicon ja Utahin osavaltioita, jossa sää on epävakaisempaa mutta myös hyvin kuumaa. Arizonassa Phoenixin alueella päivälämpötilat saattavat pahimmillaan yltää jopa 45 asteeseen ja yölläkin ollaan 30 asteen tuntumassa. Lämpötila on kuitenkin esimerkiksi Los Angelissa ja kauttaaltaan länsirannikolla enää "vain" hieman runsaat 20 astetta kylmentävän merivirran ja mereltä päin kääntyneen virtauksen vuoksi. Tämä sangen kuuma ja kostea ilmamassa kuivahtaa korkeapaineen pohjoispuolella, jolloin se mahdollistaa lämpötilan kohoamisen selvästi yli 30 asteen aina Kanadan rajalle saakka. Esimerkiksi joillain Pohjois-Dakotan, Etelä-Dakotan ja Wyomingin osavaltioiden alueilla tämän viikon lämpötilat ovat peräti 15 astetta normaalia korkeammat!

Kuuma ilma kiertyy korkeapaineen länsipuolellekin ja imaisee mukaansa kosteutta Etelä-Kanadan matalapaineen alueesta, jolloin kaikista tukalimmat olosuhteet lienevät tällä viikolla Yhdysvaltojen itärannikolla ja esimerkiksi Georgian, Carolinan ja Alabaman osavaltioissa. Täällä päivän maksimilämpötilat ovat n. 35...38 astetta ja ilman kosteus 40-60 %. Jälkimmäisessä kosteusprosentin valltiessa esimerkiksi Atlantan 38 astetta tuntuisi suunnilleen 43 asteelta iholla. Olosuhteet ovat siis suorastaan vaaralliset ja äärimmäisen tukalat terveille ihmisille ja hengenvaaralliset riskiryhmille. Nämä alueet saavat olla hyvin varuillaan myös rajuilmoja silmällä pitäen: näin korkeat lämpötilat ja ilman kosteussisältö antavat edellytykset hyvinkin tuhoisille ukkosmyrskyille. Toisaalta kuivemmilla alueilla lännessä 40 asteen helle ja auringon porotus altistavat helposti metsäpaloille ja näin ollen ilmanlaadun radikaalille heikkenemiselle.

Kaikkien aikojen lämpöennätyksiä on rikottu jälleen nyt viime päivinä Yhdysvalloissa -  tämän kesäkuun korkein mitattu lämpötila lienee 28. päivä mitattu Norton Damin 48 astetta.

Etelä- ja Kaakkois-Eurooppa kylpee myös helteessä, entäpä Suomen kohtalo?

Sääasetelma Euroopassa on yhä edelleen suosinut sangen korkeita lämpötiloja Espanjan, Italian ja Balkanin seuduilla. Ennustetut päivälämpötilat ovat esimerkiksi Budapestissa, Zagrebissa ja Belgradissa seuraavan 7 vrk:n aikana 35 asteen tuntumassa. Helpotusta helteeseen ei ole kyllä tämänkään jälkeen näille alueille tiedossa. 

Suomessa sää on vähitellen lämmennyt siten, että tällä hetkellä aletaan olla lähellä tyypillisiä heinäkuun lämpötiloja. Päivä päivältä kohti lauantaita ja sunnuntaita sää on yhä lämpenemään päin ja lauantaina saattaa olla kesän ensimmäinen päivä, kun hellerajoja päästään rikkomaan laajaltikin maan etelä- ja keskiosissa myös rannikkoseuduilla. Tämän jälkeen vaikuttaa siltä, että lännen matalapaineet puskevat tämän korkean selänteen päälle ja säätyyppi epävakaistuu ja viilenee. Toisaalta tässä tilanteessa on myös sunnuntain tai maanantain osalta sellainen optio, että kesän ensimmäinen vilkkaampi ja rajumpi ukkospäivä olisi mahdollinen osassa Suomea, kun kosteampaa ja viileämpää ilmaa alkaisi työntyä hellemassan päälle lännestä käsin.

Euroopan päivälämpötiloja ma 2.7.2012 (lähde: Wetterzentrale)

  

Ei kommentteja: