keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Sateinen kesäkuu, konvektiosade ja Etelä-Euroopan helleaalto

Kesäkuu melko viileä ja ennätyssateinen Suomessa, Etelä-Euroopassa rankka helleaalto


Kulunut, pian päättyvä kesäkuu ei ole kovinkaan paljoa hellinyt lomalaisia säiden puolesta. Jo toukokuun lopusta lähtien Suomi on kuulunut matalapaineiden kulkuvyöhykkeelle ja sateita on saatu lähes päivittäin jossain päin maata. Ilmavirtaukset ovat olleet pääosin lounaan ja luoteen puoleisia, mikä kesäisin yleensä tietää melko maltillisia lämpötiloja ja epävakaista säätyyppiä. Vain muutamana päivänä ollaan paikoin päästy jossain päin Etelä-Suomen sisäosissa hellelukemille niukin naukin, ja kesäkuun korkein lämpötila onkin tähän mennessä 16.6. mitattu 27,0 astetta Kouvolan Anjalassa. Mielenkiintoista on se, että kuluneen kevään (17. toukokuuta) mitattu 27,8 astetta on edelleen tämän vuoden korkein lämpötila.

Kesäkuu on tuntunut monen mielestä harvinaisen kylmältä kuukaudelta, mutta todellisuudessa valtaosan ajan kuukaudesta lämpötilat ovat olleet lähellä keskiarvoja, mutta ajoittain on ollut kyllä selvästi koleampaakin erityisesti maan pohjoisosissa. Kuluneesta kesäkuusta tekee erikoisen se, että sademäärät ovat olleet koko maassa tavanomaista selvästi suuremmat ja muutamalla asemalla on jo nyt rikottu kesäkuun sade-ennätyksiä. Myös koko tämä kulunut vuosi on ollut harvinaisen sateinen: esimerkiksi Helsingin Kumpulassa on tähän mennessä satanut 437 mm, kun normaali sadekertymä olisi ollut n. 255 mm. Helsingin Kumpula onkin ollut vuoden 2012 sateisin havaintopiste tähän mennessä.

Harvinainen kelivaroitus kesäkuun lopulla (lähde: FMI)
 Tällä viikolla keskiviikon ja torstain vastaisena yönä Lapissa on mahdollisuus lumi- tai räntäsateisiin. Periaatteessa jossain päin Lappia sataa lähes vuosittain lunta tai räntää vielä kesäkuussa, mutta harvinaiseksi tämän kertaisen tilanteen tekee se, että sateet ajoittuvat kesäkuun aivan viimeisille päiville ja niiden laajuus ulottuu myös tunturialueiden ulkopuolelle - oikeastaan lunta tai räntää voidaan saada torstain aikana koko Itä-Lapissa ja lämpötilat jäävät vain muutamaan asteeseen. Torstain ja perjantain vastaisena yönä jopa pakkanen on yöllä mahdollista Lapissa, mikä sekään ei ole kyllä ihan tavanomainen ilmiö. Ilmatieteenlaitos on antanut harvinaisen kelivaroituksen huonosta ajokelistä Itä-Lapin maakuntiin. Lapin hyvin kolea kesäkuun loppu johtuu siitä, että maamme yli kulki juuri matalapaineen keskus, jonka jälkipuolella puhaltaa voimakas ja hyvin kolea pohjoisen puoleinen ilmavirtaus. Se on imaissut mukaansa Jäämereltä varsin koleaa ilmaa ja tämä on kulkeutumassa nyt maan pohjoisosien ylle. 

Suomen lisäksi sateisesta ja vilpoisesta kesäkelistä on kärsitty laajalti koko Skandinaviassa, Pohjois-Saksassa ja -Ranskassa sekä Iso-Britanniassa, jossa on myöskin rikottu sade-ennätyksiä ja siellä rankat sateet ovat aiheuttaneet mittavia tulvavahinkoja. Matalapaineita toinen toisensa perään on liikkunut Brittein saarten yli ja tiputtanut runsaimmat sateet sinne ja päivälämpötilat ovat pysyneet laajalti 15 asteen kieppeillä - monin paikoin siis vieläkin viileämpää kuin meillä koti-Suomessa. Keski-Ranskasta Etelä-Saksan kautta kohti Keski-Venäjää kulkevan alueen eteläpuolella on puolestaan saatu kesäkuussa nauttia erittäin lämpimästä säästä - ehkä nauttiminen on jossain määrin väärä termi, sillä paikoin on niin kuumaa, että se mennee jo tukaluuden ja kärsimisen puolelle. Korkeapaine on majaillut Balkanilla jo pidempään ja pumpannut kuumaa ilmaa Saharasta laajalti koko Välimeren seudulle. Viime päivinä Espanjassa 40 astetta ei ole ollut tavaton lukema, viikonlopun aikana nämä 40...43 asteen huippulukemat ovat siirtymässä Balkanin niemimaalle ja Italian sisäosiin. Kuuman kesäkuun ansiosta Välimeri on lämmennyt poikkeuksellisen nopeasti: jo nyt kauttaaltaan läntisintä Välimerta lukuunottamatta veden lämpötila on 25...28 astetta ja paikoin Turkin ja Kyproksen edustalla pintavesi on 30-asteista. Nämä ovat tyypillisiä veden lämpötiloja vasta elokuun puolella, jos silloinkaan. Näin lämmin Välimeri pitää kyllä huolen siitä, ettei mitään rajua kylmenemistä Välimeren rantakohteisiin ole tiedossa, ja tavanomaista lämpimämpi meri venyttänee kesää pidemmäksi Välimeren maissa.

Konvektio- eli kuurosade

Jokakesäinen ilmiö Suomessakin on kuurosade. Kun vielä kesäkuun alkupuolella jatkuvat rintamasateet ovat kuurosateita yleisimpiä, niin yleensä heti juhannuksen jälkeen kuurosateet yleistyvät selvästi. Tämä johtuu siitä, että ilmakehä on lämmennyt ja sinne alkaa mahtua enemmän vesihöyryä. Kesäpäivänä auringon lämmittäessä maanpintaa alkaa lämmennyt ilma nousta ylöspäin (kevyempää kuin ympäristö -> nouseva liike) ja ylempänä kylmenevässä ympäristössä alkaa tämän ilmapaketin sisältämä kosteus tiivistyä pilviksi, lopulta mahdollisesti kuuropilviksi ja tätä kautta sateeksi. Otollisissa olosuhteissa mukana voi myös olla salamointia ja jopa rakeita.

Hyvä nyrkkisääntö on se, että mitä lämpimämpää ja kosteampaa ilmamassa on, sitä voimakkaampia konvektiosateita saadaan ja sitä todennäköisempiä ovat myös tuhoa aiheuttavat kylkiäiset, kuten trombit, rakeet ja syöksyvirtaukset. Tropiikissa nämä meidänkin heinä- ja elokuiset kuurosateet ovat  lähes jokapäiväinen ilmiö, tosin tropiikin ilmakehässä rakeita ja ukkospuuskia ei yleensä esiinny, ne ovat enemmänkin keskileveysasteiden vitsaus, jossa vaaka- ja pystysuuntaiset lämpötilaerot ovat voimakkaampia.

Yleensä Suomessa suurimmat yksittäiset sadekertymät saadaankin kesäisistä rankoista sade- ja ukkoskuuroista. Ne voivat pakkautua jollekin tietylle alueelle, jolloin myös taajamatulvat ovat mahdollisia. Suomen suurin päiväkohtainen sademäärä on heinäkuulta 1944 Espoossa, jolloin iltapäivän ja illan aikana konvektiosateen johdosta sadetta kertyi 198 mm eli yhdessä päivässä 2,5-kertainen normaali heinäkuun sademäärä! 

Ukkoskuuropilvi Helsingin yllä 27.6.2012





Heinäkuu alkaa epävakaisena

Parin viikon päähän ulottuvat ennusteet eivät vieläkään näytä tuovan mitään laajamittaisempaa helleaaltoa Suomen päälle. Viikonlopun ja alkuviikon aikana useampikin sadealue näyttää pyyhäisevän Suomen yli koilliseen, mutta esimerkiksi sunnuntai lienee aurinkoinen ja lämmin välipäivä ainakin maan etelä- ja keskiosissa. Lauantai-iltana puolestaan odotellaan rankkasateita ainakin maan etelä- ja keskiosiin, ukkonenkin voi jyrähdellä.

Ensi viikolla sää jatkuu melko vaihtelevana - välillä sataa, välillä paistaa. Positiivista on kuitenkin se, että lämpötilassa on nouseva trendi: yleisesti ollaan päivisin jo hieman yli 20 asteessa ja varmasti jossain kohtaa menee hellerajakin rikki. Myös yöt lämpenevät ensi viikolla. Tarkempi ennustaminen on vaikeaa, sillä kuulumme yhä laajempaan matalapaineen alueeseen, jolloin sateiden ajoittaminen on varsinkin näin kesäaikana hyvin hankalaa. Kuitenkin jo alkuviikon jälkeen aurinkoisessa säässä on mahdollisuus lähemmäs 25 astetta, mutta rankkasateessa lukemat voivat jäädä reilusti alle 15 asteen.

Ei kommentteja: