sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Kesäaika toi lumisateet

Tällä viikolla koettiin kevätpäiväntasaus eli nyt pohjoisella pallonpuoliskolla yö on päivää lyhyempi. Kesää kesäaika ei meille sentään tuo, vaan tyypillistä vaihtelevaa alkukevään säätä. 

Lämpöennätys Jomalassa

Ahvenanmaan Jomalassa mitattiin torstaina, 22. maaliskuuta, ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kova lämpötilalukema: 15,8 °C, kun aikaisempi päiväkohtainen ennätys oli 11,3 °C viime vuodelta. Myös usealla paikkakunnalla etelä- ja lounaisrannikolla päästiin 10 asteeseen, kun normaalipäivälämpötila tähän aikaan vuodesta on +3...+4 °C. 


Sunnuntaiyön lumisateet

Lumi- ja räntäsateita 25.3.2012 yöllä
(kuva: Testbed Helsinki)Kesäaikaan siirtymisen yhteydessä Keski- ja Etelä-Suomen yli kaakkoon on ollut liikkeellä melko runsaita sateita. Ainoastaan lounaisin Suomi on välttynyt lumisateilta, muualla sadealue on kasvattanut lumipeitettä useilla senteillä: mm. Lahdessa uusi lumikertymä on noin 6 cm.
Huhtikuun vaihde - pakkasia ja lumipyryä?

Lämpötilaennuste 1. huhtikuuta. Hyvin kylmää
Skandinaviassa.
(kuva: Wetter3.de)
 Ennusteet näyttävät olevan yksimielisiä siitä, että ensi viikon perjantaihin asti mennään vielä melko lämpimässä maaliskuisessa säässä, tosin hyvin vaihtelevassa sellaisessa. Valitettavasti ennusteissa on selvä yhteneväinen linjaus myös siitä, että maaliskuun viimeisinä päivänä saadaan heittää hyvästit keväälle, kun voimakkaan matalapaineen ylityksen myötä tapahtuu radikaali kylmeneminen. Jos nämä ennusteet toteutuvat, niin lunta saadaan voimakkaan pohjoistuulen kera aina eteläisintä Suomea myöden. Samalla päivälämpötilat painuvat pakkaselle ja öisin pakkasta voi olla 10...15 asteen verran. Mitään varmuutta tämän kylmän jakson kestosta ei vielä tässä vaiheessa ole.

CFS pitkän ajan ennusteet povailevat huhtikuusta
hyvin lämmintä Suomeen.
(kuva: cpc.ncep.noaa.gov)Toisaalta CFS:n tuottama kuukausikohtainen pitkänajan ennuste povaa huhtikuun olevan koko Keski- ja Pohjois-Euroopassa tavanomaista lämpimämpi ja Suomessa poikkeama normaaliin olisi paikoin jopa +4 astetta. Samainen sivusto ennustaa myös touko-heinäkuun olevan varsin lämmin, mutta ennusteisiin kannattaa suhtautua suurella varauksella.

Ei kommentteja: