torstai 22. maaliskuuta 2012

Katsaus maaliskuun lopun säätilanteeseen

Maaliskuu on ollut tähän päivään mennessä tavanomaista noin 1,5 astetta, paikoin Länsi- ja Lounais-Suomessa jopa 2-2,5 asteen verran tavanomaista lämpimämpi. Pienin poikkeama on ollut Itä-Suomessa ja Itä-Lapissa, jossa lämpöolot ovatkin olleet suhteellisen tavanomaiset. Terminen kevät alkoi epävirallisesti Ahvenanmaalla jo 9. maaliskuuta ja etelä- sekä lounaisrannikolla viime viikolla tai viikonvaihteessa. Tämä ei ole vielä virallisesti vahvistettu, mutta joka tapauksessa kevät on etuajassa.Lähipäivien säätilanne


850 hPa lämpötilat torstaina 22.3.2012
(kuva: Wetterzentrale.de)
Ensi yön ja aamun aikana Suomeen levittäytyy lännestä lämminrintama, jonka perästä virtaa lännestä hyvinkin lämmintä ilmamassaa, tosin meillä se tuntuu ja näkyy lähinnä tihkusateina, sumuna ja Itä- ja Pohjois-Suomessa karusti lumisateina.

Ohessa on huomisen lämpötilaennuste painepinnassa 850 hPa (n. 1,3 km:n korkeudessa). Kuvasta nähdään, kuinka Etelä- ja Länsi-Suomessa ilmamassa on paikoin yhtä lämmintä kuin osassa läntistä Välimerta. Skandinavian mittakaavassa kaikista lämpimin ilmamassa on huomenna Etelä-Ruotsissa.

Jos muunnetaan lämpötilat 850 hPa:n pinnasta maanpintatasolle (1000 hPa), niin Lounais-Suomessa oltaisiin huomenna +12 asteessa ja esimerkiksi osassa eteläistä Ruotsia +16 asteessa. Käytännössä Etelä- ja Keski-Ruotsissa voidaankin huomenna yltää +15 asteen lukemiin, mutta meillä maksimilämpötilat taitavat jäädä +5...+6 asteeseen. Lämpimin ilmamassa maanpintatasossa kylmenee ylittäessään kolean Itämeren ja toisaalta saapuessaan kylmän lumivaipan ylle Suomeen muodostuu sumuja, pilviä ja tihkusateita, sillä tuulikaan ei ole erityisen voimakasta repiäkseen pilvi- ja sumupeitettä. Tilanne helpottaa siinä vaiheessa, kun lumet sulavat kokonaan - tämä mahdollistaisi lämpimän ilmamassan havaitsemisen myös maanpintatasossa.

Viikonloppuna kylmenee, alkuviikolla sateita


Sade-ennuste ensi tiistaiyöksi
(kuva: Wetterzentrale.de)
Lauantain ja sunnuntain aikana tuuli kääntyy pohjoisen puolelle ja päivälämpötilat hieman laskevat, öisin on laajalti pakkasta koko maassa. Lisäksi vesi- ja räntäsateita tulee siellä täällä. Maanantai-illan ja tiistaiyön aikana pieni mutta ärhäkkä matalapaine on liikkumassa Suomen yli kaakkoon. Tämä on mielenkiintoinen sikälikin, että sateiden olomuoto on vielä hieman epävarmaa, mutta jossain päin Keski- ja Itä-Suomessa sekä Kainuussa voi sataa hyvinkin runsaasti lunta (5-10 cm). Eteläisimmässä Suomessa sateet ovat todennäköisimmin silkkaa vettä.

Maaliskuun loppu


Ennusteet näyttävät olevan melko yksimielisiä siitä, että viikonlopun ja -vaihteen lyhyen viilenemisen jälkeen ensi viikolla sää jälleen lämpenee ja muuttuu poutaisempaan suuntaan. Päivisin ollaan jo yleisesti Etelä-Suomessa +5...+9, Keski-Suomessa +2...+6, toisaalta itärajalla ja pohjoisessa ilmamassa on kylmempää. Ruotsissa puolestaan päästään ensi viikolla jännittämään, meneekö 20 asteen raja rikki...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno sivu, Tosiaan mielenkiintonen tuo Ahvenanmaan +15.8 :). On kyllä Ruotsin puolella ollut usina päivinä yli +15, aivan kateeksi käy jo tuota hommaa. Mut hyvin selitetty ja selkeesti asiat =).