keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Helteet ja ukkoset tekevät tuloaan

Helteitä edelleen niukasti

Suomessa edellisen kerran hellettä on mitattu 8. heinäkuuta, jolloin myös kuluneen kesän korkein lämpötila, 28,5 astetta on saavutettu. Näin ollen kaksi ja puoli viikkoa on mennyt täysin helteittä. Katselin Viron Ilmatieteenlaitoksen sivuilta, että hellepäiviä ei sielläkään juuri Suomea enempää ole ollut, ja kuun korkein lämpötila mitattiin 7. heinäkuuta Tallinnan eteläpuolella: 29,5 astetta. Ruotsissa hellepäiviä on ollut vieläkin niukemmin, mutta kuun korkein on tähän mennessä 24.7. mitattu Kristianstadin 29,3 astetta. Norjassa heinäkuu on ollut myös viileähkö, kun kuun korkein mitattu on tähän mennessä eilinen 26,0 asetta Konnerudissa.

Helteet ja ukkoset puskevat kohti Suomea


Sunnuntai, 29.7. / Wetter3

Tällä viikolla ilmamassa Suomen päällä on jo selvästi lämmennyt, vaikka lämpötiloissa se ei ole juurikaan vielä näkynyt runsaan pilvisyyden vuoksi. Etelä-Ruotsissa kuitenkin lähenneltiin eilen jo 30 astetta. Tämä lämmin ilmamassa on tämän päivän aikana liikkeessä Suomen itäpuolelle, mutta lauantain aikana annos uutta lämmintä ilmaa alkaa kohota etelästä kohti Suomea, joten hellelukemille päästäneen jo silloin jossain päin maata.

Vasemmalla on ennuste sunnuntain sääasetelmasta Euroopassa. Kuvasta nähdään hyvin, kuinka viikonlopun aikana muodostunut korkeapaineen yläsola (H) vaikuttaa Suomen itäpuolella ja Norjanmerellä on matalapaineen keskus (L). Näiden kahden välistä virtaa eteläkaakosta hyvin lämmintä ja kosteaa ilmamassaa. Kylmärintama yltäisi Itä-Saksasta Länsi-Baltian ja läntisen Suomen kautta kohti Jäämerta. Tämän yhteydessä voitaisiin saada hyvinkin rivakoita ukkoskuuroja ja voimakkaita ukkospuuskia - jopa viime kesien kaltaiset tuulituhot voisivat olla mahdollisia suotuisissa olosuhteissa. Vielä on epävarmaa, saapuuko ukkosherkkä alue sunnuntaina vai vasta maanantaina, mutta viikovaihteessa jytinään ja rankkasateisiin on syytä varautua.


Maanantain 30.7. maksimilämpötilat Eurropassa / Wetter3

On mahdollista, että tämän kesän tähän asti korkein lämpötila (+28,5) tullaan ylittämään viikonvaihteen aikana. Tässä Brittien tekemässä ennusteessa näyttäisi siltä, että 30 asteen lämpötilat ovat mahdollisia ainakin maan kaakkois- ja itäosissa alkuviikolla. Heti Suomen länsipuolella näkyy lämpötiloissa selkeä lasku. Voi olla, että tämä helteisin ilmamassa jääkin Suomen itä- ja kaakkoispuolelle, mutta silti säätyyppi lienee lämmin mutta epävakainen.

Elokuun ensimmäisten viikkojen aikana on mahdollista, että sääkuviossa tulee toistumaan samanlainen ilmiö: Itä- ja Kaakkois-Euroopan helteet tulevat ajoittain hyvinkin lähelle Suomea, eikä ole poissuljettua, että välillä yltäisivät meillekin. Matalapaineiden reitti on nyt jatkossa siirtynyt ehkä hieman lännemmäs, mikä tosiaan mahdollistaisi nuo ajoittaiset helleilmamassan virtaukset Suomeen. Joka tapauksessa mitään pysyvää korkeapainetta ei ole näköpiirissä, joten epävakainen, tosin viime aikoja poutaisempi ja aurinkoisempi, säätyyppi tulee jatkumaan ja pääasiassa Suomi näyttäisi kuuluvan lounaisten ilmavirtausten piiriin.

Ei kommentteja: